Waar moet je op letten bij het kopen van een skateboard?

Home » Waar moet je op letten bij het kopen van een skateboard?

Hoe kies je het perfecte skateboard: Een complete gids voor het kopen van jouw ideale skateboard

Of je nu een beginner bent die graag wilt leren skateboarden of een ervaren skater op zoek naar een nieuw board, het kiezen van het perfecte skateboard kan een uitdagende taak zijn. Met zoveel verschillende merken, maten en stijlen op de markt, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je het skateboard krijgt dat bij jouw behoeften en vaardigheidsniveau past.

In deze complete gids laten we je zien waar je op moet letten bij het kiezen van het ideale skateboard. We bespreken verschillende deckmaten en vormen, de juiste wielen en trucks, en geven tips voor het uitkiezen van het juiste merk. Of je nu graag tricks wilt leren doen in het skatepark of gewoon wilt cruisen op straat, deze gids helpt je bij het nemen van de juiste beslissing.

Dus, als je klaar bent om het perfecte skateboard te kiezen, lees dan verder en ontdek alles wat je moet weten om de juiste keuze te maken.

De verschillende soorten skateboards

Skateboards zijn er in verschillende soorten en stijlen, elk ontworpen voor verschillende rijstijlen en terreinen. Het is belangrijk om te weten welk type skateboard het beste bij jou past voordat je er een koopt.

 1. Street skateboards: Deze skateboards zijn ontworpen voor tricks en technische manoeuvres op straat. Ze hebben meestal een symmetrisch deck en kleinere wielen voor betere wendbaarheid en controle.
 2. Cruiser skateboards: Deze skateboards zijn perfect voor cruisen en pendelen. Ze hebben vaak een iets groter deck en zachtere wielen voor een soepelere rit en meer stabiliteit.
 3. Longboards: Longboards zijn ontworpen voor snelheid en comfort. Ze hebben een langer deck en grotere wielen, waardoor ze ideaal zijn voor lange afstanden en downhill rijden.

Nu je een idee hebt van de verschillende soorten skateboards, kun je bepalen welk type het beste bij jouw rijstijl en behoeften past.

Begrijpen van de onderdelen van skateboards

Voordat we dieper ingaan op het kiezen van de perfecte skateboard, is het belangrijk om de verschillende componenten van een skateboard te begrijpen. Hier zijn de belangrijkste onderdelen waar je op moet letten:

 1. Deck: Het deck is het platte gedeelte van het skateboard waar je op staat. Het kan gemaakt zijn van verschillende materialen zoals hout, bamboe of kunststof. De vorm en grootte van het deck hebben invloed op het rijgedrag en de stabiliteit van het skateboard.
 2. Trucks: Trucks zijn de metalen assen die aan de onderkant van het deck zijn bevestigd. Ze houden de wielen vast en zorgen voor stabiliteit en wendbaarheid. Het is belangrijk om trucks te kiezen die passen bij de breedte van je deck en je rijstijl.
 3. Wielen: De wielen van een skateboard zijn gemaakt van urethaan en komen in verschillende maten en hardheden. Grotere wielen zijn beter geschikt voor cruisen en downhill rijden, terwijl kleinere wielen beter zijn voor tricks en manoeuvres.
 4. Lagers: Lagers zitten in de wielen en zorgen voor een soepele rotatie. Ze worden gemeten aan de hand van de ABEC-schaal, waarbij hogere ABEC-waardes een betere precisie en snelheid bieden.

Nu je bekend bent met de verschillende componenten van een skateboard, kunnen we verder gaan met de factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een skateboard.

Factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een skateboard

Het kiezen van het juiste skateboard begint met het overwegen van verschillende factoren. Hier zijn enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden:

1. Beoordeel je vaardigheidsniveau

Het is essentieel om je eigen vaardigheidsniveau te evalueren voordat je een skateboard kiest. Ben je een beginner die net begint of ben je al een gevorderde skater? Dit zal invloed hebben op het type skateboard dat het beste bij je past. Als beginner wil je wellicht een skateboard met meer stabiliteit en vergevingsgezindheid, terwijl gevorderde skaters misschien op zoek zijn naar een skateboard dat meer geschikt is voor technische trucs.

2. Definieer jouw rijstijl

Het is ook belangrijk om jouw rijstijl te definiëren bij het kiezen van een skateboard. Ben je van plan om voornamelijk te cruisen en comfortabel te rijden, of ben je meer geïnteresseerd in het leren van technische trucs in het skatepark? Verschillende skateboardstijlen vereisen verschillende eigenschappen, zoals deckvorm en wielhardheid. Door jouw rijstijl te bepalen, kun je een skateboard kiezen dat hier het beste bij past.

3. Kies de juiste maat skateboard

De grootte van het skateboard is een andere belangrijke factor om te overwegen. Over het algemeen geldt dat kleinere decks beter zijn voor technische trucs, terwijl grotere decks meer stabiliteit bieden voor cruisen en verticale skaten. Het is ook belangrijk om rekening te houden met jouw lichaamsbouw bij het kiezen van de juiste maat. Een skateboard dat te groot of te klein is, kan invloed hebben op jouw prestaties en comfort tijdens het skaten. Straks lees je alles over waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste maat skateboard.

Skateboardmaterialen en constructie

Nu je een idee hebt van de factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een skateboard, laten we eens kijken naar de verschillende materialen en constructie-opties die beschikbaar zijn.

1. Deckmateriaal en constructie

De meeste skateboards zijn gemaakt van esdoornhout, omdat dit materiaal duurzaam en veerkrachtig is. Esdoornhouten decks zijn geschikt voor alle rijstijlen en bieden een goede balans tussen stijfheid en flexibiliteit. Er zijn ook decks gemaakt van bamboe en carbonvezel beschikbaar, die lichter en sterker zijn. Laat je altijd voorlichten door iemand die veel verstand heeft van skateboarden. Bij Wood be Hero Skateshop ben je hiervoor aan het juiste adres!

Naast het materiaal is de constructie van het deck ook belangrijk. De meeste decks hebben een laag van meerdere houtfineerlagen die met lijm zijn samengeperst. De kwaliteit van het lijmproces kan invloed hebben op de duurzaamheid van het deck. Daarnaast kan de concave vorm van het deck variëren, wat van invloed kan zijn op het gevoel en de controle tijdens het skaten.

2. Wielen en trucks

De wielen en trucks van een skateboard zijn ook belangrijke onderdelen om rekening mee te houden. Wielen zijn er in verschillende maten en hardheden. Grotere wielen bieden over het algemeen meer snelheid en rollen gemakkelijker over oneffenheden, terwijl kleinere wielen beter zijn voor technische trucs. De hardheid van de wielen heeft invloed op de grip en de gladheid van het rijden. Zachtere wielen bieden meer grip, terwijl hardere wielen sneller rollen.

Trucks zijn de metalen assen die de wielen aan het deck bevestigen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes en kunnen ook verstelbare kingpins hebben, waarmee je de draaibaarheid van het skateboard kunt aanpassen. Het kiezen van de juiste truckbreedte hangt af van de grootte van het deck en jouw persoonlijke voorkeur.

 • Breedte: De breedte van de trucks moet overeenkomen met de deckmaat. Over het algemeen moet de breedte van de trucks gelijk zijn aan de breedte van het deck. Dit zorgt voor een goede balans en stabiliteit tijdens het rijden.
 • Bushings: De bushings zijn de rubberen ringen die zich bevinden tussen de trucks en het deck. Ze beïnvloeden de draaicirkel en de responsiviteit van het skateboard. Zachtere bushings zorgen voor een soepelere bocht, terwijl hardere bushings meer stabiliteit bieden tijdens hoge snelheden.

Het kiezen van de juiste wielen en trucks hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en rijstijl. Als je voornamelijk wilt cruisen, kies dan voor zachtere wielen en trucks met zachtere bushings voor een comfortabele rit. Als je trucs wilt leren, kies dan voor hardere wielen en trucks met hardere bushings voor betere responsiviteit.

Skateboardaccessoires en veiligheidsuitrusting

Naast het skateboard zelf zijn er ook verschillende accessoires en veiligheidsuitrusting die je moet overwegen bij het kiezen van een skateboard.

1. Beschermende uitrusting

Skaten kan een fysiek veeleisende activiteit zijn, dus het is belangrijk om jezelf te beschermen met de juiste veiligheidsuitrusting. Een helm is essentieel om hoofdletsel te voorkomen, vooral als je van plan bent om technische trucs te leren. Daarnaast is het dragen van knie- en elleboogbeschermers en polsbeschermers ook sterk aanbevolen om blessures te voorkomen.

2. Skateboardtools

Het hebben van de juiste skateboardtools is handig voor het onderhouden en aanpassen van je skateboard. Een skate tool is een multifunctioneel gereedschap dat je kunt gebruiken om de trucks aan te passen, de wielen te vervangen en het deck te onderhouden. Het is handig om een skate tool bij je te hebben, vooral als je onderweg bent en aanpassingen aan je skateboard moet doen.

3. Skateboardtassen en draagtassen

Als je van plan bent om veel te reizen met je skateboard, kan het handig zijn om een skateboardtas of draagtas te hebben. Deze tassen zijn speciaal ontworpen om je skateboard veilig en gemakkelijk te vervoeren. Ze beschermen je skateboard tegen beschadigingen en maken het gemakkelijker om het mee te nemen naar verschillende skateplekken.

Kies de juiste maat skateboard

Het kiezen van de juiste maat skateboard is essentieel voor comfort en stabiliteit tijdens het rijden. De maat van het skateboard wordt bepaald door de lengte en breedte van het deck. Over het algemeen geldt dat een breder deck meer stabiliteit biedt, terwijl een smaller deck meer wendbaarheid biedt.

Voor beginners kan een skateboard met een breder deck een goede keuze zijn, omdat het meer stabiliteit biedt tijdens het leren van basisvaardigheden. Als je meer ervaring hebt en graag trucs wilt leren, kun je kiezen voor een skateboard met een smaller deck voor betere manoeuvreerbaarheid.

De lengte van het deck kan ook een rol spelen, afhankelijk van je rijstijl. Een langer deck kan meer stabiliteit bieden tijdens het cruisen en lange afstanden afleggen, terwijl een korter deck meer wendbaarheid biedt voor trucs en flips.

Trucjes en skateparken

Als je geïnteresseerd bent in het leren van trucjes en skaten in skateparken, dan is een skateboard met een kleinere deckmaat en een concave vorm ideaal. Een kleinere deckmaat, meestal tussen 7,5 en 8,25 inch breed, biedt meer controle en wendbaarheid bij het uitvoeren van trucjes. Een concave vorm, waarbij de zijkanten van het deck naar boven buigen, helpt je om je voeten stevig op het board te houden tijdens het landen van trucjes.

Daarnaast zijn de wielen en trucks ook belangrijk. Kies voor kleinere en hardere wielen, meestal tussen 50-54 mm en met een hardheid van 99A of hoger, voor een betere respons en slide-mogelijkheden. Voor trucks raden we aan om te kiezen voor een breedte die overeenkomt met de breedte van het deck, meestal tussen 7,75 en 8,5 inch. Dit zorgt voor een goede balans en stabiliteit tijdens het skaten.

Cruisen en transport

Als je voornamelijk wilt cruisen en je skateboard wilt gebruiken als een vervoermiddel, dan is een skateboard met een grotere deckmaat en een mellow concave vorm meer geschikt. Een grotere deckmaat, meestal tussen 8,25 en 9,5 inch breed, biedt meer stabiliteit en comfort tijdens het cruisen. Een mellow concave vorm, waarbij het deck minder gebogen is, zorgt voor een comfortabele voetplaatsing tijdens het rijden.

Voor cruisen en transport zijn zachtere en grotere wielen ideaal, meestal tussen 54-60 mm en met een hardheid van 78A-87A. Zachtere wielen absorberen beter schokken en oneffenheden in de weg, waardoor je een soepelere rit hebt. Voor trucks kun je kiezen voor een bredere breedte, meestal tussen 8,5 en 10 inch, voor extra stabiliteit tijdens het cruisen.

Deckmaat

De deckmaat wordt gemeten in inches en verwijst naar de breedte van het deck. Het is belangrijk om een deckmaat te kiezen die past bij de grootte van jouw voeten en jouw rijstijl. Over het algemeen geldt dat kleinere decks (7,5-8 inch) beter zijn voor trucjes en skateparken, terwijl grotere decks (8,25-9,5 inch) geschikter zijn voor cruisen en transport.

Om de juiste deckmaat te kiezen, meet je de breedte van jouw voeten en voeg je ongeveer 0,25-0,5 inch toe voor comfort en stabiliteit. Als jouw schoenmaat bijvoorbeeld 9 US is, kun je kiezen voor een deckmaat van ongeveer 8,5 inch.

 • Voor kinderen en tieners met schoenmaten tot en met maat 8 is een deckmaat tussen 7,0 en 7,5 inch geschikt.
 • Voor volwassenen met schoenmaten tussen 9 en 12 is een deckmaat tussen 7,5 en 8,25 inch geschikt.
 • Voor volwassenen met schoenmaten 12 en hoger is een deckmaat van 8,25 inch of groter geschikt.

Het is belangrijk om te vermelden dat dit slechts richtlijnen zijn en dat persoonlijke voorkeur ook een rol speelt bij het kiezen van de juiste deckmaat. Als je twijfelt, kun je altijd naar een skateshop gaan zoals Wood be Hero Skateshop en verschillende maten uitproberen om te zien welke het beste bij jou past.

Deckvorm

Naast de deckmaat is ook de vorm van het skateboarddeck belangrijk. Er zijn verschillende vormen beschikbaar, zoals de klassieke ‘popsicle’ vorm, de ‘cruiser’ vorm en de ‘old school’ vorm. Hier is een overzicht van de verschillende vormen en hun kenmerken:

 • Popsicle vorm: Dit is de meest voorkomende vorm en wordt gebruikt voor skateboarden in het skatepark en het uitvoeren van trucs. Het heeft een symmetrische vorm met een vlakke bovenkant en opstaande neus en staart.
 • Cruiser vorm: Dit is een bredere en langere vorm die meer geschikt is voor cruisen op straat. Het heeft een bredere neus en staart om gemakkelijker bochten te maken en obstakels te vermijden.
 • Old school vorm: Dit is een retro-vorm die lijkt op de skateboards van vroeger. Het heeft een bredere vorm met een opstaande staart en soms een opstaande neus. Deze vorm is populair bij skaters die graag tricks uitvoeren op ramps en bowls.

Het kiezen van de juiste deckvorm hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en de rijstijl die je wilt beoefenen. Als je voornamelijk trucs wilt leren, is een popsicle vorm ideaal. Als je meer wilt cruisen, is een cruiser vorm een betere keuze.

De deckvorm verwijst ook naar de curve of vlakheid van het deck. Er zijn verschillende deckvormen beschikbaar, waaronder concave, mellow concave en flat. De keuze voor de deckvorm hangt af van jouw voorkeur en rijstijl.

Concave decks hebben een opwaartse curve aan de zijkanten, wat zorgt voor een betere grip en controle tijdens het skaten. Mellow concave decks hebben een minder uitgesproken curve, wat zorgt voor een comfortabelere voetplaatsing tijdens het cruisen. Flat decks hebben geen curve en zijn meestal gebruikt voor specifieke rijstijlen, zoals longboarden.

Kies de juiste skateboardwielen

Naast het deck is het kiezen van de juiste wielen van groot belang voor je skateboardervaring. Wielen zijn er in verschillende maten en hardheden, en de juiste keuze hangt af van je rijstijl en de ondergrond waarop je wilt skaten.

Voor straat-skaten en het leren van trucs, wil je wielen met een kleinere diameter en hardere durometer. Deze wielen bieden een betere grip en slidemogelijkheden op harde ondergronden. Als je meer geïnteresseerd bent in cruisen en lange afstanden, dan wil je wielen met een grotere diameter en zachtere durometer. Deze wielen zorgen voor een soepelere rit en betere grip op verschillende ondergronden.

Het profiel van de wielen is ook belangrijk. Een smaller profiel biedt meer wendbaarheid en pop, terwijl een breder profiel meer stabiliteit biedt tijdens het cruisen.

 • Hardheid: De hardheid van de wielen wordt gemeten op de durometer-schaal. Wielen met een hardheid tussen 78A en 87A zijn zachter en bieden meer grip en een soepelere rit. Wielen met een hardheid tussen 95A en 101A zijn harder en glijden beter op gladde oppervlakken, zoals ramps en rails in het skatepark.
 • Diameter: De diameter van de wielen beïnvloedt de snelheid en stabiliteit van het skateboard. Grotere wielen hebben over het algemeen een hogere topsnelheid en rollen gemakkelijker over scheuren en oneffenheden. Kleinere wielen zijn wendbaarder en geschikt voor trucs en manoeuvres.

Kortom, het kiezen van de juiste skateboardwielen is essentieel voor een optimale rijervaring, dus zorg ervoor dat je de juiste maat, hardheid en profiel kiest op basis van je rijstijl en de ondergronden waarop je wilt skaten.

Conclusie:
Het kiezen van het perfecte skateboard kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste kennis en inzicht kun je de juiste beslissing nemen. Door je vaardigheidsniveau te beoordelen, je rijstijl te definiëren, de juiste maat skateboard te kiezen en de juiste wielen te selecteren, kun je ervoor zorgen dat je skateboard perfect aansluit bij jouw behoeften en voorkeuren.

Dus, of je nu een beginner bent die net begint met skateboarden of een ervaren skater die op zoek is naar een nieuw board, volg deze gids en kies het perfecte skateboard dat je zal helpen om je skatevaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Veel plezier en skate veilig!

Plaats een reactie

Skateboarden is een ervaring die je zéker niet mag missen

heb je vragen? Stel ze ons!

Neem contact met ons op